Oslo
Kokeboka
|

Pushpa's Paruppu (Pushpa sin linsecurry)

Thusan Arul

Gamle Oslo

Type rett
Hovedrett
Porsjoner
2-3 porsjoner

Thusan Arul sier

Da jeg vokste opp, hadde vi vegetarfredag i motsetning til tacofredagen som ble vanlig etterhvert. Som barn hata jeg som regel denne dagen, fordi det å spise veggis var ikke hipt enda. Det som redda middagen var som regel linsecurry-en min mamma (Pushpa) lagde.

Da jeg etterhvert flytta hjemmefra var det denne retten jeg savna mest og måtte lære meg å lage med mamma på telefon. Mamma skryter på seg at hun kan lage retten på 15 minutter, og hun vet at dette er det jeg vil ha hvis jeg drar på besøk til dem.

For meg er dette rett og slett comfort food.

For å lage dette trenger du

ca. 3 dl tørkede linser

1 rødløk (mamma pleier å bruke 3-4 sjalottløk)

3 grønne thai chilli

5-6 hvitløksfedd (jeg er glad i hvitløk)

ca. 2 cm med ingefær

1/2 teskje gurkemeie

3 klyper spisskummenfrø

2 klyper fennikelfrø

ca. 5 curryblader (jeg pleier å glemme dette)

3-4 spiseskjeer kokosmelk (ha i mer hvis du liker kokosmelk)

Nøytral olje

Salt og pepper

Gjør følgende

1. Vask stivelsen av linsene godt. Du vet den er good når vannet som renner av linsene ikke er tåkete lenger, og at når du setter det i bløt så ser du linsene gjennom vannet. Jo lenger linsene er i bløt, jo kortere blir koketiden.


2. Finhakk løk, chilli og ingefær. Knus og grovhakk hvitløksfeddene (jeg liker dem litt store). Ta vekk frøene fra (noen av) chilliene hvis du vil ha det mindre spicy.


3. Ha i nok olje til å dekke bunnen av kjelen din, og sett på middels-høy varme. Når oljen er varm, kan du frese løk og chilli til løken er blank. Deretter har du opp i frøene og currybladene, til frøene har blitt oppvarmet og det begynner å lukte spisskummen/fennikel. Noen ganger gjør jeg dette i motsatt rekkefølge og starter med å frese frøene. Har ikke bestemt meg for hva jeg liker best.


4. Hell linsene i kjelen og tilsett nok vann til å dekke linsene pluss ca. 1 cm. Tilsett gurkemeie, og kok opp vannet. Når det begynner å koke, så skrur du ned varmen til middels. Her er det sykt lett å overkoke linsene, og det vet jeg fordi jeg gjør det ofte. Så, trikset er å regelmessig sjekke om linsene er ferdige. Dette pleier jeg å gjøre ved å ta ut en linse, og presse på den. Hvis den gir litt motstand men kan moses, så er den klar for neste steg.


5. Ha i hvitløksfeddene og ingefæren, og la det kose seg i et par minutter. Så tilsetter du kokosmelken, og koker opp. Når melken har kokt opp, kan du ta kjelen av varmen. Smak til med salt og pepper. Gjerne sett et lokk på og la det gosse seg i noen minutter til.


6. Mamma pleier å servere med ris. Jeg pleier å spise med bulgur. Spis det med det du føler for.


7. Husk å nyte.

Ekstra info

AROY-D kokosmelk er den beste. Ja, det må være thai chilli.

Send inn din rett
Utforsk oppskrifter